Zpět na úvod / #7 závod Giant Ligy v Táboře triumfoval Martin Boubal

#7 závod Giant Ligy v Táboře triumfoval Martin Boubal

61210713-10220423770810845-3244351173649498112-n.jpg

Martin Boubal vládne Táborským okruhům. Vyhrál je letos i potřetí a do Plzně pojede opět ve žlutém dresu lídra seriálu Giant Liga 2019

Sportovní areál Komora v Táboře přivítal ve středu 29. května poslední třetí závod již 9. ročníku Táborských okruhů. Cyklistické odpoledne odstartovaly závody pro mládež, po kterých přišel vrchol středečního zápolení.

Krátce před 18. hodinou se totiž na start postavili závodníci v hlavních kategoriích, kde se rozhodovalo o celkovém pořadí letošního seriálu. Na trať spolu vyrazili muži elite a junioři. Elitní závodníky a juniory čekalo 50 okruhů. Před hlavním závodem se utkali ještě kadeti a ženy pouze na 10 okruzích, jelikož závod se kvůli zranění rozhodčího Jiřího Dohnala v závodech škol drobně zpozdil.

Letošnímu ročníku Táborských okruhů vládl Martin Boubal (CK Příbram – Fany Gastro). Stejně jako ve dvou předchozích závodech zvítězil, čímž se stal zaslouženým králem letošního ročníku. Obhájil tak loňské prvenství a nezastavil ho ani Michael Boroš (ČEZ Cyklo Team Tábor), s kterým se v posledním závodu zbylým 26 cyklistům utrhli. Mezi juniory vyhrál Jan Šubrt (Axon Sport Team) jak ve třetím závodu, tak v celkovém hodnocení, kde ho na stupně vítězů doprovodili Karel Camrda (ČEZ Cyklo Team Tábor) a Jakub Ťoupalík (Cycling Academy Tábor). V závodu žen se ukázaly dvě domácí závodnice, z nichž byla úspěšnější celková vítězka Kamila Janů (ČEZ Cyklo Team Tábor), která vyhrála všechny díly. V kategorii kadetů zvítězil Václav Dostál (Lyko Klub Prachatice). Celkově druhý cyklista porazil sparťana Matouše Rubáše a domácího Matyáše Fialu (ČEZ Cyklo Team Tábor). Celkově však Fiala triumfoval právě před Dostálem. Třetí celkově skončil berounský Richard Kobr.

Celkový vítěz Martin Boubal předvedl s Michaelem Borošem parádní únik ve dvou. Oba tak nasbírali rekordní počet bodů. Ve druhém dílu získal Boubal 45 bodů, v posledním dokonce 80 bodů. „Takový průběh jsem vůbec nečekal. Startovalo dost závodníků, sparťani přijeli skoro kompletní. Ve spurtech jsem očekával, že to bude více napínavé,“ hodnotil zaražený vítěz. Boroše předstihl o 3 body, proto mu ani nevadilo, že s domácím závodníkem prohrál poslední bodování v samotném závěru. „Jak jsme jeli jen dva, ve vedení a ve sbírání bodů jsme se střídali, dali jsme si vlastně časovku. Před posledním bodováním bylo rozhodnuto, takže nevadí, že ho Michael vyhrál. Kdyby šlo do tuhého, šel bych do posledního spurtu naplno. Bylo to pro nás i bezpečnější, jeli jsme si svoje tempo,“ prozradil Boubal.

Elitní závod se tak od předchozích dvou podstatně lišil. Boubal s Borošem si jeli svoje bez ohledu na oddílové kolegy. Vítězný Boubal by ale viděl rád na stupních vítězů právě i své oddílové kolegy. „Finále jsem tedy vypustil. Byl jsem spíš zvědavý, jak závod zvládnou naši kluci vzadu. Třeba jestli Vojta Modlitba poskočí na třetí místo. Tohle se nepovedlo, ale jeli jsme dobře. Osobně jsem s celými Táborskými okruhy spokojený. Vyhrál jsem všechny tři závody. Já už jsem starý, spíš jsem chtěl, aby se prosadili mladí kluci z našeho oddílu. Vojta Modlitba je hodně mladý, loni se s námi skoro nebavil a letos je schopný se prát o stupně vítězů na kritérium. Když na sobě bude makat, má v něm náš tým velkou budoucnost,“ zamyslel se vítěz.

Druhý Michael Boroš získal 77 bodů a z průběhu závodu byl také překvapený. „Postupně vyplynulo, že jsme my dva s Martinem všem ostatním odjeli. Ani jeden z nás nečekal, že bychom tohle mohli vydržet až do cíle. Ostatní asi nejevili zájem nás sjíždět. Nebo na to výkonnostně neměli. S Martinem jsme poctivě spolupracovali, střídali jsme se, proto jsme závod dotáhli k našemu jasnému triumfu. Nikdo jiný body vlastně pořádně nesbíral. Martinovi tohle vyhovuje, proto jsem neměl šanci ho porazit. Naši ostatní závodníci dobře spolupracovali a pohlídali si třetí místo,“ zhodnotil poslední díl Táborských okruhů Michael Boroš, kterému by nevadilo, kdyby se jelo třeba i pět dílů. Třetí Tomáš Bakus (ČEZ Cyklo Team Tábor) bral 23 bodů.

Spolu s hlavní mužskou kategorií vyrazili na trať o 50 okruzích také čtyři junioři. Z vítězství se radoval Jan Šubrt, což mu vyneslo také celkové prvenství. Vítěz prvního dílu Jakub Ťoupalík (Cycling Academy Tábor) se nezúčastnil, přesto bral celkově bronz. Ve třetím závodu zajel bronz David Račan (ČEZ Cyklo Team Tábor), celkové druhé místo připadlo jeho oddílovému kolegovi Karlu Camrdovi. Čtvrtý závodník posledního dílu Adam Stibal (Cycling Academy Tábor) závod nedokončil.

Závod žen ovládla již potřetí domácí Kamila Janů a stala se i celkovou vítězkou. Celkové stříbro brala opět Tereza Švihálková před Jarmilou Machačovou z Dukly, která závodila pouze v prvním dílu. „Dnes nebyla konkurence, akorát na první díl přijela Jarmila Machačová z Dukly, kterou jsem porazila, z čehož mám radost. Jinak vnímám letošní ročník jako jednoduchou výhru,“ zhodnotila Janů. Oproti druhému závodu, kdy startovala sama, ji na stupně vítězů doprovodila oddílová kolegyně Tereza Švihálková. Obě ženy čekalo ve společném závodě s kadety pouze 10 okruhů. „Kadeti jsou na tom lépe než ženy, proto mi závodění s nimi vyhovuje, je to dobrý trénink,“ zamyslela se vítězka, která se v následujícím období bude soustředit na přípravu na silniční mistrovství republiky. Poté ji čeká cyklokros, kde si přeje být stabilně v reprezentaci a uspět v Toi Toi Cupech.

Kadet Matyáš Fiala (ČEZ Cyklo Team Tábor) dojel v hladkém závodu sice až na třetím místě, ale v celkovém hodnocení bral prvenství. „Dnešní třetí místo mě netěší, ale úplně mi nevadí. Jel jsem spíš tréninkově. Cílem bylo celkové vítězství, což se povedlo. Bál jsem se, abych si ho dnes nepokazil. Problém během závodu nenastal, takže jsem spokojený. Jen byl velký rozdíl, kdy se závod změnil z bodovačky na deset okruhů hladký závod. Tohle bylo nepříjemné. Párkrát jsem zkusil nastoupit, ale neuspěl jsem. Proto jsem skončil až třetí,“ zhodnotil Táborské okruhy Fiala, který se bude soustředit na červnové mistrovství republiky na silnici, nezapomene ani na horská kola. Pak už ho čeká cyklokrosová sezona. Prachatický Václav Dostál si tak užil alespoň dílčí triumf, celkově se musel spokojit s druhým místem.

Výsledky:

Elite muži – 50 kol

1. Martin Boubal (CK Příbram – Fany Gastro)
2. Michael Boroš (ČEZ Cyklo Team Tábor)
3. Tomáš Bakus (ČEZ Cyklo Team Tábor)

Junioři – 50 kol

1. Jan Šubrt (Axon Sport Team)
2. Luboš Komínek (Dukla Praha)
3. David Račan (ČEZ Cyklo Team Tábor)

Ženy – 10 kol

1. Kamila Janů (ČEZ Cyklo Team Tábor)
2. Tereza Švihálková (ČEZ Cyklo Team Tábor)

Kadeti – 10 kol

1. Václav Dostál (Lyko Klub Prachatice)
2. Matouš Rubáš (AC Sparta Praha)
3. Matyáš Fiala (ČEZ Cyklo Team Tábor)

Celkové výsledky po třech závodech a body:

Elite muži

1. Martin Boubal (CK Příbram – Fany Gastro) – 60 bodů
2. Michael Boroš (ČEZ Cyklo Team Tábor) – 34 bodů
3. Tomáš Bakus (ČEZ Cyklo Team Tábor) – 27 bodů

Junioři

1. Jan Šubrt (Axon Sport Team) – 36 bodů
2. Karel Camrda (ČEZ Cyklo Team Tábor) – 33 bodů
3. Jakub Ťoupalík (Cycling Academy Tábor) – 20 bodů

Ženy

1. Kamila Janů (ČEZ Cyklo Team Tábor) – 60 bodů
2. Tereza Švihálková (ČEZ Cyklo Team Tábor) – 29 bodů
3. Jarmila Machačová (Dukla Praha) – 16 bodů

Kadeti

1. Matyáš Fiala (ČEZ Cyklo Team Tábor) – 49 bodů
2. Václav Dostál (Lyko Klub Prachatice) – 40 bodů
3. Richard Kobr (TJ Lokomotiva Beroun) – 20 bodů

Soutěž škol (report)

Kompletní výsledky

Celkové výsledky

Fotogalerie