Zpět na úvod / Obhájce Martin Boubal opět prokázal na Táborských okruzích své kvality

Obhájce Martin Boubal opět prokázal na Táborských okruzích své kvality

boubal-1.jpg

Na trať spolu vyrazili muži elite a junioři. Elitní závodníky a juniory čekalo 50 okruhů. Před hlavním závodem se utkali ještě starší žáci, kadeti a ženy, na které čekalo 20 okruhů.

Sportovní areál Komora v Táboře přivítal ve středu 17. dubna první závod již 9. ročníku Táborských okruhů. Cyklistické odpoledne odstartovaly závody pro mládež, po kterých přišel vrchol středečního zápolení. V 17:40 se totiž na start postavili závodníci v hlavních kategoriích.

Na trať spolu vyrazili muži elite a junioři. Elitní závodníky a juniory čekalo 50 okruhů. Před hlavním závodem se utkali ještě starší žáci, kadeti a ženy, na které čekalo 20 okruhů. Příjemné počasí doprovázelo cyklisty po celý závod a během jejich zápolení se bylo rozhodně na co dívat.

 

Vítězství mezi muži vybojoval obhájce celkového loňského prvenství Martin Boubal (CK Příbram – Fany Gastro), který za sebou nechal dalších 41 soupeřů, z nichž pouze 27 dokončilo. Mezi juniory vládl mezi devíti závodníky Jakub Ťoupalík (Cycling Academy Tábor), který se v této kategorii představil na Táborských okruzích druhý rok v řadě. Podal famózní výkon a jeho výsledek by stačil i na druhé místo mezi muži. Královnou mezi ženami se stala domácí závodnice Kamila Janů (ČEZ Cyklo Team Tábor). V kategorii kadetů zvítězil Richard Kobr (TJ Lokomotiva Beroun). Druhý díl Táborských okruhů proběhne ve středu 15. května 2019.

 

Vítěz prvního dílu Táborských okruhů Martin Boubal nasbíral slušných 43 bodů. Boubal neměl mezi muži konkurenci, vždyť druhý Adam Ťoupalík (Team Sauerland NRW Germany) získal jen 26 bodů a třetí Richard Habermann (TJ Kovo Praha) 21 bodů. Více se mu přiblížil junior Jakub Ťoupalík s 33 body. Vítězný Boubal měl z prvního úspěchu radost a příliš komplikací v jeho průběhu nenalezl. „Závod byl celkem v pohodě. Hodně mi kluci z týmu pomohli. Hlavně Martin Hebík a Vojta Modlitba. Jedinou nepříjemností byl vítr. Docela foukalo, i když se to nezdálo. Spurt pak byl proti větru poměrně silový. Ze strany našeho týmu nebyl problém,“ pochvaloval si Boubal.

 

Více než ostatní eliťáci ho bodově prohnal táborský junior Jakub Ťoupalík. „Musím říct, že je hodně rychlý. Snad byl i lepší než jeho brácha. Měl ale smůlu, že ze začátku moc bodů nezískal. V celkovém hodnocení už mě nemohl v závěru moc ohrozit,“ zmínil vítěz. Letošní ambice na Táborských okruzích Martin Boubal příliš neřeší. „Tohle zase tolik nehrotíme. Kdyby se zadařilo i někomu z kolegů, byl bych rád, že to není jenom na mně,“ uzavřel Boubal. Nejlepším mezi domácími jezdci ČEZ Cyklo Teamu Tábor byl na 5. místě Jan Nesvadba.

 

Spolu s hlavní mužskou kategorií vyrazili na trať o 50 okruzích také junioři. O prvenství mezi nimi se ucházelo devět cyklistů, žádný velký souboj se ale nekonal. Suverénně zvítězil Jakub Ťoupalík (Cycling Academy Tábor), který se měřil spíš s eliťákem Boubalem. Ťoupalík nasbíral 33 bodů, což by stačilo v celkovém hodnocení na druhé místo. „Mám za sebou ohromně těžký závod. Vůbec jsem nevěděl, co od toho mám čekat. Minulý rok jsem tu zajel několik dobrých výsledků a dostával jsem se mezi muži do třetího místa. Konečně jel také můj brácha Adam, tak jsem si řekl, že bych mu mohl pomoct, protože jsme věděli, že Martin Boubal tu bývá ohromně silný. Ukázalo se ale, že byl zase nejsilnější,“ zhodnotil závod Ťoupalík.

Zamyslel se také, co mu chybělo, aby mohl myslet i na poražení Boubala. „Výsledek byl těsný a pokazil jsem si to asi posledním sprintem, který byl těžko rozlišitelný. Jeli jsme tři a výsledek byl o galusku,“ přiblížil napínavé chvilky nejlepší junior, který má o svých letošních ambicích na Táborských okruzích jasno. „Určitě chci vyhrát kategorii juniorů a rád se budu dál prát s elitním Martinem Boubalem, který má fakt skvělou týmovou podporu. Takhle je tu téměř neporazitelný,“ dodal Jakub Ťoupalík. Mezi juniory za ním skončili s 2 body Jan Šubrt (Axon Sport Team) a s 1 bodem Karel Camrda (ČEZ Cyklo Team Tábor).

Mezi ženami se radovala z triumfu domácí závodnice Kamila Janů (ČEZ Cyklo Team Tábor), která si připsala 2 body. „Určitě jsem spokojená, protože jsme absolvovaly náročný víkend v Kyjově, kde se mi dařilo. Včera jsme měly těžký trénink. Docela nás při bodování žáci potrápili. Tohle společné bodování s žáky mi vyhovuje, protože s kadety jsou s námi výkonnostně přibližně na stejné úrovni. Takhle si víc zazávodíme, než když jsme jezdívaly společně s muži, se kterými jsme byly rády, že jedeme v balíku,“ zhodnotila závod Janů, která své ambice na letošních Táborských okruzích shrnula dvěma slovy – celkově vyhrát.

 

Mezi kadety neměl snadnou pozici domácí obhájce loňského prvenství Matyáš Fiala (ČEZ Cyklo Team Tábor), který byl po nemoci. Navíc soupeřil s bratry Kobrovými, kteří ho na první místo nepustili. Zvítězil Richard Kobr (TJ Lokomotiva Beroun) s 25 body právě před Fialou (20 bodů). Třetí skončil s pětibodovou ztrátou na Fialu Robert Kobr.

 

Výsledky:

Elite muži – 50 kol

1. Martin Boubal (CK Příbram – Fany Gastro)
2. Adam Ťoupalík (Team Sauerland NRW Germany)
3. Richard Habermann (TJ Kovo Praha)

Junioři – 50 kol

1. Jakub Ťoupalík (Cycling Academy Tábor)
2. Jan Šubrt (Axon Sport Team)
3. Karel Camrda (ČEZ Cyklo Team Tábor)

Ženy – 20 kol

1. Kamila Janů (ČEZ Cyklo Team Tábor)
2. Jarmila Machačová (Team Dukla Praha)
3. Tereza Švihálková (ČEZ Cyklo Team Tábor)

Kadeti – 20 kol

1. Richard Kobr (TJ Lokomotiva Beroun)
2. Matyáš Fiala (ČEZ Cyklo Team Tábor)
3. Robert Kobr (TJ Lokomotiva Beroun)

Soutěž škol (report)

Kompletní výsledky

Celkové výsledky

Fotogalerie