Zpět na úvod / Jiří Hrych a rozhovor s Janem "Dosty" Dostálem

Jiří Hrych a rozhovor s Janem "Dosty" Dostálem

d2.jpg

"Cyklistické potítko" Jana Dostála.

"Cyklistické potítko" Jana Dostála.

 

Dosty,kterého úspěchu si v tvé dosavadní cyklistické kariéře nejvíce vážíš ?

Celkového vítězství juniorského repre-týmu na Giro della Lunigiana 2006 .. Je to absolutně TOP závod pro juniorskou kategorii a my v ní kralovali :-) a potom taky 10.místo na letošním Mistrovství světa v omniu.

 

Jak by jsi zrekapituloval tvojí lonskou sezónu ?

Lonska sezóna byla moje první v týmu ASC Dukla Praha, objeli jsme hodně dobrých závodu a díky DUKLE jsem se dostal na super UIV dráhové zavody, kde jsem mohl pilovat techniku při dvojicích ( madison ) a dal se rozvíjet a porovnávat se se světovou špičkou na dráze..Hodnotím jí tedy velkým přínosem pro mě, spoustu jsem se toho naučil. :-)

 

Chtěl jsi vždy dělat cyklistiku ?

K cyklistice mě přivedl můj taťka Milan Dostál v týmu TJ SOKOL Česká Třebová, za všechny úspěchy vděčím právě jemu, mamce a mé celé rodině.. Bez nich bych nebyl tam kde jsem .Takže DĚKUJU  :-)

Od mala jsem sportoval a vystřídal toho hodně. Začalo to tenisem,basketbalem,hokejem,lyže,karate ,taneční škola , elektrofonické klávesy a nakonec kolo. :-)

 

Nedávno jsi maturoval. Pro každého maturanta jsou těžké chvíle strávené na potítku. Kdyby jsi maturoval z cyklitiky,co by jsi

označil za "cyklistické potítko" a "cyklistickou maturitu" ?

Určitě bych za "cyklistické potítko" označil letošní premiéru na Mistrovství světa v omniu. Bylo to pro mě velice psychicky náročné a fyzicky ještě víc. Jet bodovací závod po boku olympijských vítězů a mistrů světa bylo velice těžké. Samozřejmně bych tam zařadil také silniční závody.. Minulý rok na Svetovem poháru U23 na silnici v Thuringenu ( SRN ) .Velice kvalitní závod v kopcích i po rovinách. Tam to bylo velice těžké. Za cyklistickou maturitu bych označil bodovaci závod dvojic, troufám si říct, že tato disciplína je ne ,,maturitou,, ale vysokou školou cyklistiky. Kdo to někdy jel, ví o čem mluvím a určitě mi dá za pravdu .

 

Kdo je v současné době tvým trenérem a jak sním spolupracuješ ?

Mym trenerém je pan Josef Kratina. Mezi námi je dobrý vztah, mohu s ním probrat cokoliv a se vším se na něj obrátit. Takže pohoda.

 

Jaká je tvá oblíbená treninková lokalita ?

BRNO, Prýgl ( to je po brněnsku přehrada ).

 

Kolik kilometrů rocně najezdíš ?

Asi 23 - 25 000,rok od roku to pomalu roste.

 

Vzpomeneš jsi na svůj první závod v Giant lize ?

Určitě,bylo to myslím v roce 2007,když jsem jezdil za Super tým ETAPE DUKLA BRNO U23 pod vedením pana

Matějky a Sýkory. Byl jsem druhý za Bendou a Nesvedou ( pozn. VC Velo Plzeň, 16 května 2007 ).

 

Uvidíme tě na startu některého ze závodů letošní Giant ligy ?

Na 100% budu se těšít. :-)

 

Ovládáš brněnský hantec ?

Jasně, po čtyrech letech v Brně by se naučil každý.