Zpět na úvod / #2 Grand Prix ČEZ - Tábor - další vítězství pro Martina Boubala

#2 Grand Prix ČEZ - Tábor - další vítězství pro Martina Boubala

glp-tabor.jpg

Martin Boubal zvítězil i ve druhém díle Giant Ligy ve sportovním areálu Komora v Táboře

GIANT LIGA 2018

Tábor - Grand Prix ČEZ

 

1. místo Martin Boubal (CK Příbram Fany Gastroservis)

2. místo Vojtěch Hačecký (Elkov Author Cycling Team)

3. místo Jiří Nesveda (AC Sparta Praha)

 

Ve středu 18. dubna proběhl ve sportovním areálu Komora v Táboře první závod letošních Táborských okruhů. Cyklistické odpoledne odstartovaly závody pro mládež, po kterých přišel vrchol středečního zápolení. Krátce před 18. hodinou se totiž na start postavili závodníci v hlavních kategoriích. Na trať spolu vyrazili muži elite a junioři.

 

 

Elitní závodníky a juniory čekalo 50 okruhů. Před hlavním závodem vyrazili na trať ještě starší žáci, kadeti a ženy, na které čekalo 20 okruhů. Příjemné sluníčko doprovázelo cyklisty v ideálních podmínkách a průměrná rychlost hlavního závodu mužů 47 kilometrů za hodinu napovídá, že se bylo rozhodně na co dívat.

 

Vítězství mezi muži vybojoval Martin Boubal (CK Příbram – Fany Gastro), který za sebou nechal dalších 47 soupeřů. Mezi juniory vládl mezi jedenácti závodníky Jakub Ťoupalík (Cycling Academy Tábor), který se v této kategorii představil poprvé. Královnou mezi trojicí žen se stala Melissa van Neck (Team Dukla Praha). V nově vyhlašované kategorii kadetů zvítězil suverénně Matyáš Fiala (ČEZ Cyklo Team Tábor). Druhý díl Táborských okruhů proběhne ve středu 16. května 2018.

 

Absolutní vítěz prvních Táborských okruhů Martin Boubal nasbíral 35 bodů. Jeho největší soupeř Vojtěch Hačecký posbíral jen o šest bodů méně. Téměř hodinu trvající závod nebyl při padesáti okruzích ničím snadným, což potvrdil i vítězný Boubal. „Byl to dnes hodně těžký závod, který jsem tu ještě nezažil. Jelo se celou dobu dost rychle a už na startu bylo mnoho závodníků. Obzvlášť jsem si musel dávat pozor na Vojtu Hačeckého, on je totiž neskutečná motorka. Naštěstí mám ale momentálně velmi dobré nohy a neměl jsem problém.“

 

Jak dále vítěz přiznal, sám by na prvenství v náročném závodu nestačil. „Musím poděkovat klukům z týmu, hlavně Martinu Hebíkovi, který se snažil po spurtu díry zalepovat. Měl jsem pak pozici skvěle připravenou. Stejně jako každý rok bych bez kluků z týmu nemohl zvítězit.“ Boubal s Hebíkem zacílili také na další závody. „S Martinem se soustředíme i na Giant ligu, která se jede skoro každý týden. Tou se náš tým hodně zviditelňuje,“ dodal na závěr Boubal. Jezdcům ČEZ Cyklo Teamu Tábor se příliš nedařilo, nejlépe dojel z jejich sedmičlenné nominace Štěpán Schubert pátý.

 

Spolu s hlavní mužskou kategorií vyrazili na trať o 50 okruzích také junioři. O prvenství mezi nimi bojovalo 11 cyklistů. Velký souboj svedli na čele dva rivalové z táborských oddílů Jakub Ťoupalík (Cycling Academy Tábor) a Adam Doležal (ČEZ Cyklo Team Tábor). Že to byl závod velmi těsný, dokazuje jejich zisk na bodovaných kolech, kde oba nasbírali 11 bodů. Rozhodl tak až závěrečný dojezd do cíle.

 

Na nejvyšší stupínek vystoupal při své premiéře mezi juniory Jakub Ťoupalík. „Jelikož jsem nastoupil mezi juniory poprvé, nevěděl jsem, co mám od závodu čekat. Jelo se mi docela dobře. Závod byl oproti minulým ročníkům o dost rychlejší. Odstartovat a jet velký závod s muži, to je něco úplně jiného. Naštěstí počasí bylo ideální. Nakonec jsem měl stejně bodů jako druhý Adam Doležal,“ přiznal vítěz, kdo byl jeho největším konkurentem. „Adam byl jednoznačně mým největším soupeřem a vím, že na českých pohárech se mu dost daří,“ prokázal znalost soupeře.

Při boji o prvenství se mohl Jakub Ťoupalík spolehnout na své rodinné příslušníky. „Informace o průběhu mi dával hlavně taťka. V posledním kole na mě křičel, že musím zabodovat, abych měl víc bodů než soupeř. V poslední zatáčce jsem se ale vyvezl do trávy a body jsem nezískal. Nakonec jsem ale vyhrál,“ oddechl si vítěz, který souboj s Doležalem očekával. „Předpokládali jsme, že si to o první místo rozdáme právě my dva.“

 

Co nakonec Adamu Doležalovi scházelo, aby prestižní souboj s Ťoupalíkem zvládnul vítězně? „Chyběla mi síla do konečného spurtu, který nemám úplně nejlepší. Jakub mě v něm prostě porazil. Věřím, že příště mi to na první místo vyjde,“ plánuje druhý Doležal, který pociťuje v soubojích s Ťoupalíkem velkou rivalitu. „Vzájemně jsme se hlídali, proto nebylo moc šancí získat body.“ Doležala tempo závodu, který jeli junioři společně s muži, zase až tolik nepřekvapilo. „V oddíle trénujeme společně s muži, takže jsme na tempo zvyklí. Nebylo to zase tak strašné.“

Adam Doležal tak plánuje, že Táborské okruhy mezi juniory v celkovém hodnocení seriálu ovládne. „Určitě chci Táborské okruhy vyhrát, což znamená, že musím Jakuba ve dvou následujících závodech porazit. Trenér nás připravil dobře, máme za sebou i jiné závody,“ dodal Doležal na závěr.

 

Ženskou kategorii ovládla Melissa van Neck z pražské Dukly, která za sebou nechala obě soupeřky z ČEZ Cyklo Teamu Tábor. S druhým místem se tak musela spokojit Kamila Janů, i když úvod závodu vypadal velice slibně. „Začátek se mi hodně povedl a na nějakých bodovačkách jsem Melissu porazila. Později už jsem slábla, protože den před závodem jsme byli na testech, takže jsem byla trošku unavená,“ vysvětlila Janů, která doufala v prvenství do třetí bodovačky, než se jí po 15. kole Melissa van Neck utrhla.

Stejně jako Adam Doležal mezi juniory má Kamila Janů v barvách ČEZ Cyklo Teamu Tábor na dalších Táborských okruzích jen ty nejvyšší ambice. „Chci Melissu porazit a v celkovém hodnocení seriálu zvítězit. Ještě uvidíme, kdo přijede na další závody,“ zamyslela se závodnice, které počasí sedlo. „Kdyby bylo větší horko, bylo by to horší. Takhle to bylo fakt super.“

 

Mezi kadety se jasně utrhl Matyáš Fiala z ČEZ Cyklo Teamu Tábor a dojel si pro jednoznačné vítězství. „Dnes se tu nesešla česká špička, čehož jsem si všiml už na startu. V tu chvíli jsem věděl, že to pro mě bude spíš tréninkový závod. Přesto jsem se snažil jet nadoraz, abych alespoň kvalitně potrénoval. S výkonem jsem maximálně spokojený. Mým cílem je samozřejmě celý seriál vyhrát.“

 

Kromě mužů mohl být s výkony cyklistů a cyklistek ČEZ Cyklo Teamu Tábor velmi spokojený i trenér Michal Bednář. „Mezi kadety předvedl Matyáš Fiala své kvality. Spokojený jsem také s Kamilou Janů. Velmi dobře se předvedl junior Adam Doležal, který zajel excelentní závod, který prohrál až na cílové pásce. Nasbíral 11 bodů, což je parádní výsledek. Muži nezklamali, ale ještě jim trochu vázne souhra. Do desítky se dostali tři. Předvedli bojovný a dravý výkon, bohužel na bednu to ještě nevyšlo, proto nemůžu být stoprocentně spokojený,“ zhodnotil výkony a výsledky svých svěřenců Bednář.

 

Výsledky:

Elite muži – 50 kol

1. Martin Boubal (CK Příbram – Fany Gastro)
2. Vojtěch Hačecký (Elkov Author Cycling Team)
3. Jiří Nesveda (AC Sparta Praha)

Junioři – 50 kol

1. Jakub Ťoupalík (Cycling Academy Tábor)
2. Adam Doležal (ČEZ Cyklo Team Tábor)
3. Petr Kelemen (Team Dukla Praha)

Ženy – 20 kol

1. Melissa van Neck (Team Dukla Praha)
2. Kamila Janů (ČEZ Cyklo Team Tábor)
3. Celestýna Součková (ČEZ Cyklo Team Tábor)

Kadeti – 20 kol

1. Matyáš Fiala (ČEZ Cyklo Team Tábor)
2. Václav Dostál (Lyko Klub Prachatice)
3. David Račan (ČEZ Cyklo Team Tábor)

Soutěž škol (report)

Kompletní výsledky

Celkové výsledky

Fotogalerie Muži a junioři

Fotogalerie Ženy a kadeti