Zpět na úvod / #14 Grand Prix - KOLOKRÁM kriterium Nový Bor

#14 Grand Prix - KOLOKRÁM kriterium Nový Bor

glp-2018-gp-kolokram-edited.jpg

24.8.2018 – vzpomínková akce při příležitosti výročí vzniku BOHEMIE.

Kolokrám.cz pro Silniční kritérium aneb Velká cena Kolokrámu


24.8.2018 – vzpomínková akce při příležitosti výročí vzniku BOHEMIE.

A teď schválně, co to je, když se řekne BOHEMIE? Naprostá většina, kromě pamětníků a fanoušků samozřejmě, asi na téhle otázce pohoří. Jak je dnes zvykem všechno si “vygooglit“ :), vypátrat na wikipedii, u přítele na telefonu, atd., tak zjistíte že:

Je to latinsky a anglicky název pro Čechy, sekt, sklárny, kolesový parník, česká rallye, německojazyčný deník vycházející v Praze, dentální a stomatologický materiál v České lípě, ... samá voda! A když řekneme/použijeme původní název Tour de Bohemia? Tady to už možná někomu secvakne a domyslí si, že by se mohlo jednat o “něco kolem něčeho“ :), že by závod, že by něco jako Tour de France? Tak tady už, sakra, přihořívá :)! Je, správně řečeno, byl to závod, a taky cyklistický! A alespoň na té naší straně opony si získal za léta existence také velice slušné renomé. Konal se u nás, na severu v Novém Boru a jak by se dnes řeklo, generálním partnerem a hrdým sponzorem bylo například Borské sklo-později přejmenováno na Crystalex, AZNP Mladá Boleslav (Škoda :) ), deníky Průboj a Rudé právo, Novoborské strojírny/ZPA, ... a závodem žilo doslova celé město a jeho obyvatelé všech věkových kategorií. O atmosféře při startech, dojezdech, průjezdech obcemi a přejezdech pověstných stoupání si dnešní pořadatelé obdobných akcí mohou jen a jen nechat zdát. Kdo nezažil, neuvěří. A to se raději ani nebudeme zmiňovat o odpoledních a večerních doprovodných akcích – to už by bylo asi tak na 40 stran, takže něco jako “diplomka“ :) - a poctivá, protože dnes už takřka není odkud opisovat :).

Takže kvalitní závod by tady byl, to tedy znamenalo, že celá naše cyklistická špička nemohla chybět a mohly se svádět pověstné bitvy mezi odvěkými rivaly Duklou Brno a Rudou hvězdou Plzeň, do toho si přidejte i zahraniční konkurenci (sice ne celé kvalitní týmy, ale někteří jednotlivci z tehdejšího západu nebyli žádní troškaři – namátkou Braun, Thaler, ... závodníci z Polska z NDR, ...), která dokázala občas průběh závodu pěkně přikořenit a oživit, zkrátka bylo a stále je na co vzpomínat. Smolík, Hrazdíra, Lábus, Bartolšic, Bartoníček, Kubias, Konečný, Sýkora, Klasa, Škoda, Kostadinov, Čambal, Matoušek, Novák, Henke, Kreuziger, Ferebauer, Kozárek, rodák z N.B. Janda, a další a další a další – bohužel, nelze jmenovat všechny, ale ta dnešní vzpomínka se týká opravdu VŠECH, kteří se kdy popasovali s náročným kopcovitým terénem v okolí Nového Boru v etapách vždy od středy do neděle. Zahajovalo se ve středu dopolední časovkou (původní trasa byla N.Bor – Č. Lípa – N.Bor, později se jezdilo z N.B. na otočku do Sloupu), následovaly etapy ve středu odpoledne, ve čtvrtek, v pátek, sobotní kriterium v ulicích Nového Boru (na stejném okruhu se zde jezdívaly i silniční závody motocyklů! Poslední se jely v roce 1973) – toto kriterium později nahradily okruhy N.Bor – Sloup – Pihel – N.Bor, no a v neděli bývala většinou na programu etapa “Ještědská“, která často ještě nakonec rozhodla o celkovém vítězi. Nezapomenutelnou atmosféru tehdy velkým dílem spoluutvářel tehdejší sportovní komentátor Jaroslav Suchánek, který vlastně patřil k inventáři celého podniku. Na tu dobu byly pro nedočkavé diváky na náměstí fantastické přenosy přímo z trati, komentované z auta (felicia pana Hradského) spojením přes vrtulník až do amplionů na novoborském náměstí. Fanoušci si tak leckdy mohli vychutnat adrenalin v hlase komentátora se zvukovou kulisou hvízdajících pneumatik, když řval do mikrofonu, že se s tím Rudlou Lábusem ve sjezdu z Ještědu nedá udžet, že jim, tak jako celému balíku, mizí v serpentinách ...

Uznejte, že my, kterým cyklistika zapustila kořeny v srdcích a v mysli, nemůžeme než s úctou zavzpomínat a vzdát tak hold všem závodníkům, doprovodům, organizátorům, rozhodčím, divákům, ano i kuchařům :)!(jídelna Crystalexu – kvalita stravování zde byla pověstná, samozřejmě v tom dobrém slova smyslu) Tihle všichni se zasloužili o to, že i po těch 50-ti letech stále opravdu je na co vzpomínat. Takže všem jmenovaným i nejmenovaným ještě jednou díky.

My už jen doufáme, že všichni, kdo se akce zůčastní nebudou litovat a že si hezkými vzpomínkami zpříjemní jeden z posledních prázdninových víkendů. Tak tedy na závěr cyklistice zdar a BOHEMII velké uznání!